En god vin kan gøre det lækre julemåltid endnu bedre. Og netop derfor er der god grund til at vælge julevinen med omhu. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilke egenskaber din vin har. For er den enten for sød eller tør, kan den påvirke hele smagen på de traditionelle juleretter.
Heldigvis behøver du ikke gætte dig til, hvad der gør en vin oplagt som julevin. Vi har samlet et par tips og tricks til dig, så du nemt kan overraske dine gæster med en vin, der komplimenterer retterne bedst muligt.
Når du står nede ved vinhandleren eller i vinafdelingen af din dagligvarebutik, kan det føles overvældende at finde den helt rette vin. Du kan naturligvis vælge en sikker klassiker såsom en Amarone. Men der er faktisk mange andre vine, der oplagt kan komme på bordet juleaften. Foretrækker du som regel en italiensk vin? Eller er du mere til en spansk vin? Så kan du oplagt undersøge mulighederne her, så du kan overraske dine gæster med en ny slags julevin.
At finde en god vin handler i bund og grund om at vide, hvilke faktorer, der skal tages højde for. Blandt andet er den danske julemad ofte ret fed, og det skal vinen kunne kompensere for. Derfor bør du gå efter en vin med en god frugtsyre og tanniner. Disse egenskaber kan være med til at rense munden en smule, og du kan dermed få endnu mere ud af den lækre julemad.
Brunede kartofler tilføjer et lækkert og sødt element til julemiddagen. Rødkål kan derimod tilføre lidt ekstra syre til maden, mens den generelle fedme også er svær at benægte. Alle disse egenskaber bør du tage højde for, når du vælger årets julevin. Heldigvis er det ikke en uoverskuelig opgave, når du først har noteret dig hvilke elementer, du skal gå efter.
Det betyder, at din vin bør have en let sødme, der kan afbalancere sødmen i maden. En fyldig, koncentreret og frugtig vin er også at foretrække, da disse egenskaber er særligt gode til den fyldige julemad. Og husker du samtidig at vælge en god vin, der har noget frugtsyre, bliver det faktisk nemt at finde den perfekte vin til julen. Og så kan både brunede kartofler, and, flæskesteg, gås og så videre komme til at smage endnu bedre.