Når julen nærmer sig, så begynder det at få styr på julemaden. Og hvis det i år er blevet din tur til at stå for det traditionsrige måltid, så kan du hurtigt komme til at føle dig overvældet. For hvor meget mad skal du egentligt lave? Og hvordan er det nu lige, man laver en flæskesteg med sprøde svær?
Der er dog ingen grund til at panikke for tidligt. Her har vi nemlig samlet lidt gode råd til dig, der står for madlavningen i år. På den måde kan du forberede dig i god tid, så du slipper for stress og jag på selve dagen.
For at spare dig selv så meget tid som muligt, så kan du med fordel begynde på madlavningen dagen før. Der er nemlig visse retter, du sagtens kan starte på tidligt. Det gælder blandt andet andestegen, der nemt kan forberedes, så du blot skal sætte den i ovnen en halv times tid inden, I sætter jer til bordet. Du kan også skrælle og koge kartoflerne til de brunede kartofler, så de er kolde og klar til at blive brunede. Risengrøden, der bruges til at lave risalamande, skal desuden også køles helt af, hvorfor du med god grund kan lave denne dagen før.
Og selvom det er nemt at lade sig rive med at de dejlige opskrifter, så er det alligevel en skam at ende med alt for mange rester. Når du står i din lokale dagligvarebutik, kan du derfor oplagt regne ud, hvor meget mad du egentligt har brug for. Som tommelfingerregel har du nemlig brug for cirka 600-800 gram mad per gæst.
En langtidsstegt and er for mange en fast del af julemåltidet. Og hvis du husker at forberede anden dagen før, behøver den slet ikke tage lang tid at klargøre selve juleaften. Har du hverken tid eller lyst til at stå med en hel and, kan du derimod vælge at stege et par andebryster i stedet. De er en del hurtigere og nemmere at tilberede – og de smager naturligvis stadig lækkert og passer perfekt til den brune sovs, de brunede kartofler og den lækre julevin.
Slatne svær er noget, de fleste vil undgå, når der laves flæskesteg. Heldigvis kan du undgå triste svær, hvis du kender det rette trick. Start med at sikre dig, at stegen er ridset gennem både svær og fedt, hvorefter du gnider salt på sværen. Når det er gjort, sætter du stegen ind i en kold ovn, du herefter tænder og langsomt lader varme stegen op. Hvis sværen stadig ikke bliver sprød af dette, kan du skrue ovnen op på 275 grader og sætte flæskestegen ind igen. På den måde er du sikker på at kunne servere lækre og sprøde svær.